Puhe Vantaan kaupunginvaltuustossa 13.12.21

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Korona kurjistaa entisestään mahdollisuuksia saada aika terveyskeskukseen, hammashoitoon, tai erikoissairaanhoitoon. Vantaalainen joka jo miettii tulevia sosiaali- ja terveyspalveluita panee toivonsa  uuteen hyvinvointialueeseen. Lieneekö turhaa?

Kun  vähät resurssimme yhdistetään pienen Keravan resursseihin, varat eivät lisäänny. Silti yhteisenä ongelmana on  ratkaistava jatkuva pula hoitavista käsipareista. Hoitajat katoavat muille markkinoille. Syynä on henkilökunnan matalat palkat  ja  epäsäännölliset koronan  hankaloittamat työolot. Pääkaupunkiseudun kuntien palkka- ja palkitseminen vääristävät kilpailua työvoimasta. Se on laajentunut myös varhaiskasvatuksen ja koulun puolelle.

Meillä sosiaali- ja terveydenpuolen koulutuksen saaneilla ja jo alan kokemuksen omaavilla on tärkeä tehtävä  kehittää Vantaa-Keravan hyvinvointialueen tuleva organisaatio mm. sellaiseksi, että se tehokkaasti  ja inhimillisesti  siirtää resurssit ja positiivisen tekemisenmallin nopeaan jonojen purkuun ja hoitoonpääsyyn.

Jo tässä budjetissa meidän olisi  tullut voimallisesti siirtää  resursseja sosiaali- ja terveyspuolelle varmistaaksemme valtiolta tulevat varat kuntalaisten hoidon turvaamiseksi. Niin ei tehdä. Syyksi todetaan rahanpuutteen.

Meillä ei ole varaa maksaa hoitohenkilökunnalle, ei myöskään varhaiskasvattajille ja opettajille parempaa palkkaa!  Mutta mistä tulevat varat jatkaa satojen miljoonien arvoisen vain 17 km pitkän Ratikkareitin suunnittelua, valmistelua ja rakentamista? Jo nyt projektin työntekijät ja eri organisaatiot saavat huimat palkat ja korvaukset. Valtio maksaa niistä vain pienen osan. Halutaan pitää kiinni pilvilinnoista. Toivotaan, että miljardöörit asuttavat  Hakunilaan reitin varrelle suunniteltavat talot ja nostavat talouden nousuun. Uskokoon, ken haluaa. Minä en usko. Vantaa ei ole Tampere, emmekä siksi tule!”

Meidän tehtävämme on panostaa  sosiaali- ja terveydenhuoltoon,  kehittää varhaiskasvatus ja koulu sellaisiksi, että lapset ja nuoret pysyvät terveinä ja sairastuessaan saavat tarpeellisen hoidon.

Lisäksi Ikäihmisten inhimillinen hoiva ja toimeentulo on turvattava.  Tämän sukupolven on ymmärrettävä hoitaa se ajoissa kuntoon!

17 kilometriä Ratikkaa ei sitä tee. Se tekee vain kaiken säästämisen muualla turhaksi.